Nemanja Novaković

Obrazovanje

  • Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu (LL.B.)

Organizacije

  • Član Advokatske komore Vojvodine
  • Član Advokatske komore Srbije

Radni jezici

  • Srpski
  • Engleski

Kontakt

Nemanja-ikonica

Nemanja je jedan od osnivača i partner u advokatskoj kancelariji Đukić Novaković. Centar njegovog profesionalnog interesovanja jeste rešavanje sporova u privredi i u vezi sa međunarodnom prodajom robe. Značajan deo svoje akademske i profesionalne karijere posvetio je izučavanju teorije i prakse međunarodnog javnog i privatnog prava, a poseban akcenat stavlja na arbitražno rešavanje domaćih i međunarodnih privrednih sporova. U svojoj dosadašnjoj karijeri zastupao je klijente i u oblastima kompanijskog prava, prava osiguranja, prava međunarodne prodaje robe, zaštite ljudskih prava, IT prava i telekomunikacija. Tokom karijere bavio se različitim pravnim pozivima, te je između ostalog jedan period radio i kao pomoćnik uglednog domaćeg arbitra u nekolicini međunarodnih investicionih sporova.

Za advokatski poziv zainteresovao se sredinom osnovnih akademskih studija kada se uključio u aktivnosti Centra za simulaciju suđenja pri Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, čije je bio član sve do 2017. godine. Tokom studija bio je učesnik na sedam prestižnih svetskih i evropskih takmičenja u simulaciji suđenja i arbitražnih postupaka i to iz oblasti međunarodnog prava, međunarodne trgovine i stranih investicija, što kao takmičar, što kao trener takmičarske ekipe Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Od takmičarskih rezultata na prvom mestu se izdvaja osvojeno drugo mesto u konkurenciji zastupnika tužene države na prestižnom Telders International Law Moot Court Competition održanog u Hagu, Holandija, kao i Honorable Mention za prestižnu Frederic Eisenmann Award koja se dodeljuje najboljim timovima na Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot koje se održava svake godine u Beču, Austrija i smatra se najvećim svetskim takmičenjem iz oblasti međunarodne trgovinske arbitraže. Među mnogim uspesima ekipa koje je trenirao, možda se najviše izdvaja nagrada za najbolje napisan odgovor na tužbu pred Međunarodnim sudom pravde na Telders International Law Moot Court Competition. Iako se više aktivno ne učestvuje u pripremanju timova i dalje se često nalazi u ulozi sudije ili arbitra na takmičenjima u simulaciji rešavanja međunarodnih sporova u Hagu, Beču i Beogradu.

Nemanja je član Advokatske komore Vojvodine i Advokatske komore Srbije. Tečno govori engleski i služi se nemačkim jezikom.

Najnovije od Nemanje: